Voor het eerst naar school

Wanneer kinderen 2 jaar en 6 maanden zijn geworden, kunnen ze bij een volgend instapmoment starten in het kleuteronderwijs. Ze gaan er op ontdekking in een nieuwe omgeving die hen volop kansen biedt om te groeien. De leerkrachten dagen hen uit en zetten samen met hen deze boeiende stappen in hun ontwikkeling. Ze leren er heel wat nieuwe vaardigheden zowel op het cognitieve als op het sociaal-emotionele vlak. Een mooie tijd voor de kleuters én hun ouders!

Tijdens een schooljaar zijn er zeven instapmomenten voor peuters:

 • Na de zomervakantie
 • Na de herfstvakantie
 • Na de kerstvakantie
 • Eerste schooldag van februari
 • Na de krokusvakantie
 • Na de paasvakantie
 • Na Hemelvaart

Op deze website kan je aan de hand van de geboortedatum van je kind berekenen wanneer het voor het eerst naar school kan.

Informatie over het aanmelden voor schooljaar 2022-2023 vind je op de pagina Inschrijven.

Kennismakingsfilmpje voor kleuters en hun ouders

In 2010 maakten we met de 4 Oud-Turnhoutse basisscholen een filmpje over het reilen en zeilen in een kleuterklas. Daarmee willen we instappers voorbereiden op hun eerste schooldag, maar willen we ook graag ons onderwijs promoten. U ziet opnames die gemaakt zijn in Salto, Delta, Zwaneven en Reuzepas.

Dit filmpje is tijdelijk niet beschikbaar, we lossen dit zo spoedig mogelijk op!

Zindelijk naar school? Ja, natuurlijk!

Een basisvereiste op gebied van zindelijkheid is dat je peuter zonder luiers naar school komt. Voor de juf is het onmogelijk om alle kinderen zindelijk te maken. Het is niet haar taak en het ontbreekt haar aan de tijd. Net als andere ouders kijk je allicht uit naar de dag dat je kind geen luiers meer nodig heeft. Met enkele tips vertellen we je alvast hoe je er aan kunt beginnen.

OP TIJD STARTEN
Zindelijk worden vraagt tijd. Begin daarom tijdig. Vanaf het begin van de zindelijkheid kan het 3 tot 4 weken duren voor het kind meestal zindelijk is, maar bij sommige kinderen kan het langer duren. Alle kinderen zijn verschillend. Maak je geen zorgen 
als je kind sneller of trager is dan anderen.

VANAF WANNEER DAN?
Onderzoekers geven aan dat je een kind vanaf 18 maanden kunt laten kennismaken met zindelijkheidstraining. Op die leeftijd zijn de meeste kinderen voldoende rijp daarvoor.

Te lang wachten brengt extra hindernissen met zich mee. Oudere kinderen hebben al meer dagen in luiers doorgebracht. Als gevolg daarvan:
hebben ze geleerd om lichamelijke signalen te negeren (plasdrang, nat gevoel, ...) en zijn ze het gewoon geworden om een vuile luier te dragen.
zijn ze zelfstandiger, onafhankelijker en is de kans groter dat ze je autoriteit gaan testen; ze zitten in de peuterpuberteit en zullen waarschijnlijk meer protesteren als ze nieuwe regels moeten aanleren.

JOEPIE!
Je kind is eindelijk zindelijk. Dat heeft vele voordelen:

 • Het kind kan nu zonder luier rondlopen, kruipen en spelen. Een veel prettiger gevoel!
 • De zindelijkheidstraining wordt gezien als een van de eerste mijlpalen in de ontwikkeling van een kind en een belangrijke stap naar zelfstandigheid.
 • Met een goed georganiseerde en getimede zindelijkheidstraining voorkom je dat je kind problemen ervaart als gevolg van een te late of te vroege training. Dit kan gaan om fysieke problemen zoals constipatie, maar dat kan ook psychologische gevolgen hebben, zoals een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen tot zelfs stressvolle situaties en relatieproblemen tussen ouders en kind.
 • Op het potje gaan is veel hygiënischer dan een luier dragen. Experts zeggen dat potjestraining de beste manier is om huidirritatie te vermijden en te genezen.
 • Als ouder krijg je meer tijd, en wie wil dat niet? De tijd die je spendeert aan luiers kopen, verschonen en opruimen, is aanzienlijk.
 • Een zindelijk kind is goedkoper, want luiers zijn duur. Het kost je gemiddeld 50 tot 100 euro per maand.

Bron: Vermandel, A (2017), Je kind zindelijk krijgen? Dat doe je zo!, uitgeverij Acco

Je kan dit boeiende boek vol tips uitlenen in de bib van Oud-Turnhout.